Αγιασμός διαμέσου του Λόγου του Θεού.

article-image

Στην προς Ιακώβου επιστολή, διαβάζουμε ότι, ο λόγος του Θεού που φυτεύθηκε μέσα μας, μπορεί να σώσει τις ψυχές μας.  (Ιακ 1/19-21) Αυτό συμβαίνει γιατί όπως είδαμε, όταν διαβάζουμε ή ακούμε τον λόγο, ανακαινίζουμε τον νου μας, και επηρεάζονται οι σκέψεις μας, τα συναισθήματα, και η θέλησή μας.  Κατά συνέπεια επηρεάζονται και οι αποφάσεις μας, και οι πράξεις μας.  Και όταν αυτό συμβαίνει συστηματικά, επηρεάζεται η ζωή μας ολόκληρη και ευθυγραμμίζεται με τον λόγο και το θέλημα του Θεού, το οποίο πάντοτε είναι αγαθό, τέλειο και ευχάριστο. (Ρωμ 12/1,2).

Αγιασμός δεν σημαίνει ότι κάνω καλές πράξεις. Σημαίνει, ότι με τον λόγο του Θεού μέσα μας, και την προσευχή καθαρίζεται και αλλάζει ο εσωτερικός άνθρωπος, ώστε να έχουμε νου  Χριστού. (1 Κορ 2/16) Και τότε, θα περπατήσουμε στα καλά έργα που ο Θεός προετοίμασε για μας. (Εφ 2/10).

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Ιησούς επίπληξε έντονα τους θρησκευόμενους όταν είπε: Φαρισαίε τυφλέ, καθάρισε πρώτα το εσωτερικό τού ποτηριού και του πιάτου, για να γίνει και το εξωτερικό τους καθαρό .Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, μοιάζετε με ασβεστωμένους τάφους, που απέξω μεν φαίνονται ωραίοι, από μέσα όμως είναι γεμάτοι από νεκρά κόκαλα, και από κάθε ακαθαρσία. (Ματθ. 23:26,27) Γι’ αυτό,  στην αγία γραφή διαβάζουμε ότι η καρδιά του ανθρώπου είναι απατηλή και σφόδρα διεφθαρμένη. (Ιερ 17/9). Με απλά λόγια η καρδιά μας είναι όπως ένα ποτήρι γεμάτο βρώμικο νερό. Όταν όμως το βάλουμε κάτω από την βρύση, σιγά σιγά  το καθαρό νερό, αντικαθιστά το βρώμικο, και σε λίγο όλο το ποτήρι είναι γεμάτο από καθαρό διαυγές νερό. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την καρδιά μας, και το νερό του λόγου. (Εφ 5/26).

Νικούμε με τον Λόγο της ομολογίας μας.

Όταν ένα άτομο  έχει τον Ιησού στην καρδιά του, περνά από την εξουσία του σκότους στην βασιλεία του αγαπητού Υιού του Θεού. (Κολ 1/13). Τότε ο εχθρός της ψυχής μας, προσπαθεί να τον τραβήξει πάλι πίσω στην δική του εξουσία. Όμως ο πιστός, θα πρέπει να είναι  προσεκτικός, ώστε το βιβλίο του λόγου να μην λείπει από μπροστά του, και σ’ αυτό να μελετά όσο το δυνατόν περισσότερο. (Ιης 1/8).   Καθώς παίρνει την απόφαση και μελετά τον λόγο, τότε ανακαινίζεται ο τρόπος σκέψης του, (Ρωμ 12/2) και μπορεί εύκολα να κάνει το θέλημα του Θεού. Αλλά και τότε, θα έχει προβλήματα και επιθέσεις από τον εχθρό της ψυχής μας,  που ωρύεται σαν λιοντάρι, και ψάχνει κάποιον για να καταπιεί. (1 Πε 5/8).

Όταν όμως είμαστε ενωμένοι με τον Ιησού, και ο λόγος του  κατοικεί μέσα μας,  (Ιν 15/7) πάντοτε θριαμβεύουμε. (2 Κορ 2/14) Και όπως ο Ιησούς νίκησε τα πάντα, έτσι κι’ εμείς, μπορούμε να ομολογούμε τον λόγο με πίστη, και πάντοτε να νικάμε. (Μκ 11/23).